Wednesday, September 29, 2010

~…Transformasi ‘girl to women/mum’…~
Bismillah…

Jika ada yang mahu mentafsir dari sudut bahasa tajuk di atas ‘girl’ merujuk kanak-kanak/remaja perempuan manakala ‘women’ ialah wanita yang dewasa, begitu juga untuk ‘mum’ sebagai ibu. Namun, umumnya dua perkataan tersebut membawa maksud yang sama dari segi jantina. Bicara mengenai perubahan ianya terlalu subjektif tetapi bergantung pada skop perubahan dan atas target apa perubahan dilakukan.

Sebenar artikel kali ini mahu membicarakan perspektif ‘blind spot’ atau titik buta yang jarang orang perasan tetapi golongan wanita selalu ikutkan perasaan(bagi kes yang kurang memahami bahawa inilah lumrah transformasi). Tranformasi atau perubahan yang ingin diulaskan sebenar berkaitan amalan ritual iaitu tugasan ibadah, watak, peranan, dan sewaktu dengannya yang berkaitan dunia wanita.

Umumnya mengetahui dunia kanak-kanak lelaki hampir sama dengan dunia kanak-kanak wanita dari segi perkembangan mindanya, sensitivitinya, keperluan fizikal dan mentalnya dan banyak lagi. Kerana pada usia begini kanak-kanak sedang mengalami proses perkembangan fizikal dan mental maka keperluan mereka melebihi peranan dan tanggungjawab sebagai manusia untuk dimainkan.

Peringkat remaja pula perbezaan lelaki dan perempuan sangat ketara. Dari pelbagai sudut sama ada emosi, minat/kecenderungan, kebolehan, tubuh badan, tanggungjawab dan peranan serta banyak lagi mula berlaku perkembangan yang drastik dan aktif.

Panjang lebar intro artikel, namun sebetulnya skop transformasi di sini adalah ibadah wanita bujang dengan wanita bukan bujang (isteri dan ibu) . Perspektif orang bujang sudah tentu ada beza dengan bukan bujang. Namun bukan persoalan penting di sini melainkan persediaan minda untuk hadapi transformasi kehidupan.

Semasa berikhtikaf pada ramadhan yang lepas Allah izinkan saya berbual seketika dengan seorang ukht(saudari) yang merupakan kakak yang solehah lagi disegani ilmunya yang kini merupakan ibu kepada seorang mujahideen(Ameen). Perbualan singkat tersebut telah menambahkan lagi desakan untuk berbicara mengenai topik ini. Sebenar ukht tersebut berpesan ‘Sementara masih bujang ini baguslah teruskan amal ibadah seperti berikhtikaf ini kerana akak pun rindu nak beribadah macam zaman bujang dulu, sudah jadi isteri dan ibu tentu ibadah kita berbeza, lebih-lebih lagi ada anak kecil yang sedang lincah ini, masa ibadah kita seperti untuk solat sunat, mengaji dan hadiri majlis ilmu sudah berkurangan kerana kita ada amanah lain yang juga penting dalam nilaian ibadah’. Begitulah lebih kurang isi perbualan kami.

Pasti semua orang akan berpandangan, status pun berbeza maka apatah lagi peranan dan tanggungjawab yang dimainkan. Benar, semua orang akan berpandangan begitu. Tetapi berapa ramai menyelami transformasi tersebut dengan nilaian iman. Terdapat ibu atau isteri yang ‘down’ lemah semangatnya dalam ibadah kerana menyangka aktiviti ibadah seperti solat sunat, puasa sunat, membaca quran dan sewaktu dengan yang semakin terhad dengan adanya anak kecil telah menjadikan dirinya semakin jauh dari Allah Taala atau semakin teruk. Lalu mainan syaitan menjerat membuat semangat yang kendur itu terpedaya pula pada jalan kelalaian dengan alasan kalimah ‘tak pa’. Hakikatnya nilai ibadah yang sedang dilakukannya iaitu menjaga, mendidik dan mengasihi anak tersebut dengan ikhlas lebih tinggi berbanding ibadah sunnat.

Pokok pangkalnya, apabila kita diletakkan dalam sesuatu situasi , watak dan peranan maka, nilailah dalam kaca mata agama dengan mengutamakan perkara yang lebih utama tanpa mengabaikan perkara kurang utama.

Tidaklah bermaksud dengan bertambahnya amanah dan tanggungajawab terhadap manusia maka tanggungjawab kita kepada Allah Taala sudah berkurang. Tidak sama sekali! Malahan sebenar telah bertambah dan semakin dekat jika kita tahu erti sebenar watak dan peranan dan melihat dari sudut ‘mengumpul saham akhirat’. Kesimpulannya ibadah seorang gadis atau wanita yang belum berkahwin bermula dengan kuantiti untuk mencapai kualiti tetapi ibadah seorang ibu atau isteri pula keberkesanannya pada kualiti. Maka berbahagialah wahai wanita-wanita bergelar ibu. Usah dicemburui zaman gadismu kerana kau berada pada fasa yang lebih mudah menempah syurga (walaupun turut mudah menempah tiket ke neraka, Nauzubillahi min zalik!).

Daripada Anas bin Malik, Nabi Sallallahu Alayhi Wasallam bersabda yang bermaksud:

“Apabila seorang perempuan mendirikan solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai.”
(Hadis Riwayat Ahmad).

Hadith Nabi shallallahu ‘alayhi wasallam:

“Diperlihatkan neraka kepadaku. Ternyata majoriti penghuninya adalah para wanita yang kufur.”Ada yang bertanya kepada beliau: “Apakah para wanita itu kufur kepada Allah?” Beliau menjawab: “(Tidak, melainkan) mereka kufur kepada suami dan mengkufuri kebaikan (suami). Seandainya engkau berbuat baik kepada salah seorang dari mereka satu masa, kemudian suatu saat ia melihat darimu ada sesuatu (yang tidak berkenan di hatinya) niscaya ia akan berkata: Aku sama sekali belum pernah melihat kebaikan darimu.”
(HR. Al-Bukhari no. 29 dan Muslim no. 907)

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu ‘alayhi wasallam:
“Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan, lalu bersabar menjaga mereka, maka Allah mengizinkan syurga bagi mereka atas kasih sayang yang ditunjukkan pada anak-anak perempuan itu.” Seorang lelaki bertanya, “Bagaimana kalau dia mempunyai dua orang anak perempuan?” Baginda berkata, “Walaupun dua.” Ditanya lagi, “Kalau seorang saja, hai Rasulullah?” Baginda berkata, “Walaupun seorang saja.”
[Riwayat Ahmad, 2/335 dan Al-Hakim, 4/176, Kitab Al-Birr Was-Silah. Katanya: sanadnya sahih. ]


Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu ‘alayhi wasallam bersabda:

“Barangsiapa mempunyai seorang anak perempuan yang lahir daripadanya, lalu dia tidak menanamnya hidup-hidup atau menghinanya, dan dia tidak melebihkan anak lelaki daripada anak perempuan itu, maka Allah akan mengizinkan syurga untuknya disebabkan oleh anak perempuan itu.” [Riwayat Al-Hakim, Al-Mustadrak, 4/177, Kitab Al-Birr Was-Silah, katanya, sanadnya sahih.]

Sesungguhnya kasih sayang Rasulullah termasuk juga terhadap wanita, termasuk saudara-saudara perempuan bersama anak-anak perempuan sebagaimana dilihat dalam hadith riwayat Bukhari dalam kitab Al-Adab Al-Mufrad dari Abu Sa’id Al-Khudri, katanya: Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam  bersabda:

“Barangsiapa mempunyai tiga anak peremuan, atau tiga saudara perempuan lalu melayani mereka dengan baik, maka Allah akan mengizinkannya masuk ke syurga.” [Riwayat Bukhari dalam Al-Adab Al-Mufrad, 1/162, bab man ‘ala thalatha ikhw]No comments: