Saturday, June 7, 2008

~...part 2 : ku tinggalkan ais krim yang lazat demi air mineral yang berkhasiat...~




Part: II

Kesungguhan ustaz Razif menjadikan Sumayya serba salah sama ada untuk menerima atau menolak. Ustaz Razif sudah menyatakan kesediaannya untuk menjadikan Sumayya sayap kiri atau belahan jiwanya..Sumayya yang sememang berazam untuk menikah sebelum tamat belajar teruja untuk menerima lamaran tersebut. Hati Sumayya sukar diduga oleh sesiapa, ustaz Razif cuba sedaya untuk memiliki Sumayya walaupun disedari gadis tersebut ibarat mawar yang berduri, semakin didekati semakin disakiti dengan duri...Sumayya yang masih menanti jawapan istikharahnya memberi reaksi yang seperti main tarik tali iaitu kadang-kala ustaz Razif menyangka lamarannya diterima namun hakikatnya ustaz Razif seperti bertepuk sebelah tangan.
Sumayya sedar jalan seorang dae’i tak sunyi dari duga dan uji. Apabila memikirkan bab walimah, Sumayya mengimpikan sebuah baitul duat. Rumah tangga dae’i yang melahirkan pewaris dae’i. Tentulah pasangan yang dipilih adalah orang yang faham akan perjalanan dakwah. Rijal yang diterima maharnya tentulah rijal yang sama bahtera dengannya. Tapi....mungkinkah jodohku dengan ikhwah?atau mungkin telah Allah takdirkan aku bukan untuk mereka yang bergelar ikhwah?


Ya Allah, kurniakan aku kecintaan kepada-Mu, kecintaan orang yang mencintai-Mu, jodohkanlah aku dengan orang yang dapat menguatkan rasa cintaku kepada-Mu, orang yang dapat menyuburkan rasa rinduku kepada-Mu, serta dapat mengencarkan semangat dakwahku, peliharalah hati ini Ya Allah...agar tak dipaling daripada cinta dan rindu terhadap-Mu....ameen ya rabbal alamin...
Maafkan ku Adam...maafkanku Razif....
Hipokrit sungguh diri ini jika mengatakan hati ini tidak sedikit pun punyai perasaan terhadap kalian...aku juga wanita yang punyai naluri yang sama seperti wanita lain...kalian berdua cukup baik namun pasti ada wanita yang terbaik untuk kalian...
Bukan hati ini takut buat pilihan, tapi hati ini lebih takut jika hilang cinta dari Tuhan..
Bukan beerti memilih kalian murka Tuhan yang akan diperolehi...
Tapi hati ini bimbang hilang fokus terhadap cinta Illahi...
Bukankah cinta itu ada tingkatnya...seperti yang kalian pernah sampaikan, cinta kepada Allah cinta pertama dan utama...rasul yang kedua, ibu ayah yang ketiga, keluarga dan belahan jiwa yang seterusnya...bagaimana mahu menjadikan cinta seterusnya adalah cinta sejati kerana Illahi Robbi jika cinta Utama tidak dicari...
Mungkin sukar kalian memahami rentak hati ini, sebenarnya insha Allah lamaran kalian amatlah diterima jika kalian menurut jalan syariat-Nya...
Bukahkah tiada hubungan yang diredhai-Nya melainkan pernikahan?
Hati ini terlalu rindukan cinta dari-Nya dan cinta orang yang mencintai-Nya selepas pernikahan...bukan bermain perasaan sebelum akad dilafazkan...
Maafkanku Adam...
Maafkanku Razif...

~Pengemis cinta illahi~
Sumayya...

......................................
Sumayya hanya mampu meluahkan bicara hatinya di dalam dairi hijaunya. Selepas dicurahkan segala rintihan perasaannya kepada Rabbul Izzati, diari hijau pula menjadi teman setia mendengar isi hatinya...

”Kak Su macam mana yer jika ada orang lelaki nak couple dengan kita?”Adilla, anak ta’lim Sumayya bertanya kepadanya.
”couple? Couple tue apa yek dilla?” jawab Sumayya
“aik, kak su nie tak akan tak tau…couple tu kan orang lelaki dan perempuan bercinta.” Balas Adilla
“ada lagi penambahan, bercinta dan tempah murka-Nya”. Ujar Sumayya
”kenapa pula orang couple beroleh murka dari Tuhan?” tanya Adilla lagi.
”agak-agak apa tujuan orang bercouple? Biasanya orang bercouple tu takde matlamat yang jelas, if ada yang bertujuan nak kawin pun mereka sebenar tak faham matlamat perkahwinan. Lebih jelas dan nyata adalah kerana mengikut nafsu perasaan semata-mata..”
”Dilla tengok tiap-tiap hari berita mengenai pembuangan bayi, apa punca berlakunya kes anak luar nikah?”
”tentulah bermulanya dari ingin kenal-mengenal dengan rapat, lepas tu ber’couple’, bertelefon, b’sms, email dan sebagainya, lepas ber’couple’ mulalah menganggap pasangan adalah miliknya sepenuhnya lepas tue berlakulah penzinaan...orang ’couple’ tue kan selalu berdua-duaan, if xjumpa pun ber’couple tetap melalaikan, menghakis kualiti ibadah. Cuba sesekali dilla buat ’survey’ kat kawan-kawan kita yang bercouple berapa ramai yang menjaga waktu solat? Belum lagi ’survey’ berapa ramai yang khusyuk dalam solat iaitu tak ingat pasangan dia dalam solat...”
”adikku sayang, islam tak pernah menghalang hubungan antara lelaki dengan perempuan tapi ada syariatnya, ada jalannya...hubungan antara perempuan dan lelaki yang bukan muhrim hanya diredhai-Nya melalui pernikahan...jika memang berniat untuk bernikah buat apa nak couple-couple...bak kata Abu Saif dalam buku ’aku terima nikahnya’ : apabila kita kenal pasangan sebelum nikah, iaitu couple lame-lame nanti da kawin kita cepat bosan kerana da tak tau nak kenal apa lagi, lagi pun kebiasaan orang sikap selepas kawin berbeza dengan sebelum kawin jadi alasan orang yang nak berkenal-kenalan sebelum kawin dengan cara b’couple tue tak wajar” ujar Sumayya panjang lebar.
”erm, betul tue kak su ramai kawan-kawan kata kalau tak couple macam mana nak kawin”
Sampuk Adilla.
”tu la die alasan warisan yang selalu didengar, apa yang pelik dengan tak kenal tapi leh kawin...ramai je yang tak bercinta sebelum kawin tapi perkahwinan mereka bahagia je, malah mak ayah kita dulu pun kawin ikut pilihan orang tua, tak kenal pun alhamdulillah bercucu cicit tetap bahagia, sebenarnya cinta selepas kawin nie kan lagi nikmat, tapi tak taula nikmat macam mana kerana akak pun tak kawin lagi, dilla kenal tak kak Asiah, dia da bernikah sejak semester satu lagi, tak kenal sangat pun pasangan dia, tapi dia kata nikmat Allah lebih terasa apabila kita jaga cinta kerana-Nya” ujar Sumayya lagi.
”macam mana nak jaga cinta kerana-Nya yer kak?” tanya Adilla lagi.
”jagalah syariat-Nya, elakkan diri dari perkara yang membawa kemurkaan-Nya, ingat musuh kita syaitan sentiasa cuba mengoda hati kita, jika kita tak couple die akan goda supaya kita couple, bila kita da ber’coupla die akan goda supaya kita selalu berjumpa pasangan kita, bila da berani berjumpa, die akan goda supaya kita tak malu berpegang tangan, dan goda seterusnya kepada penzinaan..nauzubillah min zalik” tambah Sumayya lagi.
”teruk juga bahana dari ber’couple tue yer kak” Adilla menunjukkan tanda faham.
”yup, bahana di dunia dan di akhirat yang menanti lagi dahsyat” Sumayya mengiyakan kata-kata Adilla.
”lepas nie boleh la dilla nasihat kawan yang ajak dilla couple tue seperti yang kak su cakap nie” ujar Adilla.
”tak perlu seperti yang akak cakap, cukup secara ringkas tapi dia faham, tolak secara berhikmah yer” nasihat Sumayya.
”doakan dilla kuat yer kak” pinta Adilla lagi..
”insha Allah, sama-sama berdoa kepada Allah, sesungguhnya Dia sahaja sumber kekuatan kita” tambah Sumayya lagi.
”dilla balik dulu kak, asSalamua’laykum”
”wa’alaykumusSalam warahmatullah”

.........................................................

Ahli bicara lebih mudah dari ahli amal...mudahnya aku menyusun kata-kata sebagai nasihat untuk Adilla petang tadi, namun hakikatnya aku sendiri pernah tersungkur di pedu dosa.
’Ya Rauf, pemilik segala cinta...
Berikanlah hamba rasa cinta kepada-Mu yang tak berbelah-bagi,
Jadikanlah segala hartaku, keluarga, dan teman-teman ku sebagai penguat cinta ku kepada-Mu,
Jadikanlah segala apa yang tidak menjadi hak ku sebagai ruang untuk bertambahnya cinta ku terhadap-Mu,
Ya A’fu, pemberi kemaafan
Ampunilah segala dosa-dosa silam hamba, akibat kejahilan, kealpaan, dan kelalaian ku dalam menilai cinta-Mu Yang Maha Agung...
Terimalah taubatku Ya Allah...
Janganlah Engkau uji ku dengan cinta duniawi yang melemahkan ku dalam perjalanan mengapai redha-Mu, letakkanlah dunia sekadar di tanganku dan akhirat itu di hatiku...
Ameen ya robbal alamin...

Seperti biasa Sumayya tidak melepaskan peluang untuk mengadu kasih di sepertiga malam mengadap Illahi...
Menyedari hakikat mulut yang berkata akan diuji terlebih dahulu dengan apa yang diperkata, maka Sumayya tetap memohon agar dikuatkan hatinya dalam meninggalkan ’ais krim’ yang sedap demi ’air mineral’ yang berkhasiat...

...........................................................

ais krim memang sedap nikmatnya terasa apabila dimakan ketika cuaca terik, namun siapa yang tahu disebalik ais krim yang manis dan sejuk itu boleh membawa mudarat untuk mereka, kencing manis, batuk, dan pasti dahaga lagi kerana ais krim bukan dapat menghilangkan dahaga sepenuhnya. Air mineral pasti dicari apabila dahaga selepas makan ais-krim. Siapa pula yang dapat menyangkal khasiat air mineral yang dapat meneutralkan kembali kandungan gula dan garam dalam badan kita? Malahan pelbagai kebaikan kepada tubuh badan jika kita memilih air mineral yang suci lagi jernih itu.
Andai ais-krim digambarkan sebagai cinta manusia
Dan air mineral cinta Tuhan...
Siapakah yang berani memilih salah satu dan bukan kedua-duanya?

Wallahu’alam bisawab~


p/s : cerita di atas hanyalah rekaan penulis semata-mata, tiada kena-mengena dengan mereka yang tak hidup atau yang telah meninggal dunia..

2 comments:

Syaima said...

salam, ukht.hehe..kami kat sini makan ais krim sebulan sekali jer...

~CahaYa KeMuLiaaNKu~ said...

salaam..ukhti,memang xda kena mengena dgn yg " x hidup" atau yg telah meninggal dunia..yg hidup ada kena mengena kot kan..hehe ^_^