Thursday, April 1, 2010

~....April Fool...~


bismillah~

Ana sudah lupa akan perihal budaya mengenakan orang nie atau lebih dikenali dengan 'April Fool' setiap kali berkunjungnya tarikh 1 April setiap tahun. Mungkin sebab di Universiti tiada lagi budaya lawak tidak bertempat ini. Tapi ternyata di sekolah budaya ini sangat meriah...

Pagi-pagi lagi ana sudah terkena dengan beberapa orang pelajar India. Nasib baiklah mereka ini India...cakap banyak pun tidak guna. Tapi sangat menyedihkan di kalangan guru-guru sendiri seronok menghidupkan budaya hari menipu sedunia ini. Ana tidak hairan apabila pelajar mengenakan guru. Tapi sangat hairan bila ada cikgu-cikgu pula buat 'April Fool' kepada pelajar.
Jadi, apa cerita jika pendidiknya juga seronok mengenakan kepada pelajar...pelajar pun bertambah bahagia mengenakan rakan sekolah dan para guru.


Walau bagaimanapun, kita tidak boleh menghukum seseorang...kerana kita bukan penghukum. Tetapi tanggungjawab adalah menyampaikan. Mungkin mereka tidak tahu bahawa 'April Fool' bukan budaya islam, mungkin mereka memandang remeh kerana lupa bahawa ajaran Islam sangat melarang amalan menipu.
Bayangkan jika pada hari 'April Fool' itu berlaku kejadian tidak diingini seperti kemalangan dan sebagainya. Apabila orang ramai yang sudah biasa mengamalkan 'April Fool' ini menerima berita tersebut mungkin menyangka itu hanya berita 'April Fool'...lantas tindakan segera yang sepatutnya diambil tidak pula dilakukan. Jadi nak salahkan siapa???


berikut adalah Fatwa-fatwa ke atas April Fool....yang dipetik dari forum; http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/t=12436/postdays=0/postorder=asc/start=0.html


April Fool telah menjadi satu fenomena yang melanda keseluruhan pelosok dunia. Ia disambut dengan melakukan pelbagai penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan merapatkan hubungan silaturahim antara satu sama lain. Hakikatnya, ia adalah satu budaya yang jelas bertentangan dengan nilai-nilai Islam. Apakah pandangan Islam tentang hal ini? Tulisan ini akan membawakan fatwa-fatwa ulama’ tentang hal tersebut:


Dr. Yusuf al-Qaradawi hafizahullah menyebutkan:

Menipu adalah satu sifat yang buruk. Ia tidak layak diamalkan oleh manusia yang berakhlak dan beriman. Bahkan ia adalah satu petanda kemunafikan. Ini kerana Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: Orang munafik mempunyai tiga ciri: Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam memberikan amaran ke atas perbuatan menipu dengan tujuan menghiburkan manusia. Baginda sallallahu alaihi wassalam bersabda: “Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam juga bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani]. Sebahagian hadis Nabi sallallahu alaihi wassalam turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: “Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]

Oleh kerana itu, menipu adalah dilarang di dalam apa bentukpun. Sambutan ini (hari April Fool) adalah dilarang kerana empat sebab:

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.

2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.

3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.


4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.


Shaikh Atiyyah Saqr pula menyatakan:

Adalah menjadi kesepakatan kesemua agama dan akal yang waras bahawa kejujuran itu satu kebaikan, dan penipuan adalah lawannya. Untuk menyatakan kebenaran, kata-katamu hendaklah menerangkan realiti, sedangkan untuk menyatakan penipuan adalah dengan menyampaikan apa yang bercanggah dengan apa yang kamu katakan mahupun lakukan. Seburuk-buruk pendustaan adalah sumpah yang palsu, bahkan itu adalah satu bentuk kemunafikan.

Penipuan adalah dilarang kecuali ia dilakukan dalam keadaan dharurat. Di dalam kes tersebut, kaedah “dharurat menjadikan yang haram harus” digunakan. Dharurat hanya boleh diambil apabila tiada pilihan lain. Salah satu bentuk penipuan yang dibenarkan ialah apa yang kita panggil sebagai helah, iaitu menggunakan perkataan yang membawa lebih daripada satu maksud. Umat Islam mungkin boleh mengambil pemahaman yang positif daripada penafsiran perkataan (yang mempunyai dua makna) tersebut.

Diriwayatkan bahawa penipuan dibenarkan untuk memberikan manfaat, bukan untuk melakukan kerosakan. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: “Seseorang yang mendamaikan di antara dua insan dan berkata perkara yang baik, walaupun ia tidak benar, bukanlah seorang penipu.” [HR al-Bukhari dan Muslim].

Ummu Kalsum binti ‘Uqbah turut berkata, di dalam tambahan lafaz ke atas hadis itu, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam membenarkan menipu kecuali di dalam tiga situasi; ketika perang, untuk mendamaikan di antara dua pihak yang bertelagah, dan perbualan biasa antara suami isteri.” Apa yang dimaksudkan dengan perbualan biasa antara suami isteri ialah untuk meredakan kesusahan di dalam kehidupan. [Islamonline.net] Di dalam laman islamqa.com fatwa nombor: 10834

Shaikh Shalih Fauzan menyatakan: Penipuan adalah tidak dibenarkan langsung, pada bila-bila masa sahaja. Bahkan adalah tidak dibenarkan untuk meniru orang kafir dan menjadi seperti mereka, sama ada pada hari ini (hari April Fool), mahupun pada hari-hari yang lain. Ini kerana Rasulullah sallallahu alaihi wassalam bersabda: “Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia sebahagian daripada mereka.”

Berdasarkan fatwa-fatwa di atas, kita akan mendapati bahawa budaya April Fool jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang menuntut umat Islam sentiasa bersifat jujur.
p/s; Ana tidak boleh tengok orang luka berdarah mesti rasa ngilu, nasib baik masa seorang pelajar tunjuk yang tangan dia luka ana terus percaya dan bawa dia carikan ubat walaupun sempat bertanya, 'ke awak nak tipu saya, 'april fool' yer?'...


Allahu'alam~

1 comment:

Anonymous said...

mohon share